TurkishEnglishFrench

Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya Gayrimenkul-Konut Sektöründeki Gelişmeleri Değerlendirdi. ( 24.09.2012 )

There are no translations available.

SEKTÖRDEKİ CANLILIK SÜRÜYOR, SÜRECEK!”
“KONUT SEKTÖRÜNDE ‘BÜYÜYÜNCE DE GİYER’ MANTIĞI BİTTİ”
“MÜTEKABİLİYET YASASI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ CANLI TUTACAK”
“BOLU’YA YABANCILARIN İLGİSİ BAŞLADI BİLE…”
“VATANDAŞLARIMIZ YABANCILARA KONUTLARINI UCUZA KAPTIRMASINLAR”

Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, konut sektöründeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de gayrimenkul sektörünün yeni bir yükseliş dönemine gireceğine inandığını belirten Yerlikaya, bazı yorumların aksine sektördeki canlılığın sürdüğünü söyledi. Bu konjonktürde anahtar uygulamanın ihtiyaca yönelik konut yapımı olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Konut sektöründe ‘büyüyünce giyer’ mantığı bitti” dedi.

Ekonominin bu yıl daha yavaş bir büyüme trendine girmesi, gözleri gayrimenkul piyasasına çevirdi. Geçmiş yıllarda yaşadığı canlılıkla büyümenin de lokomotifi haline gelen inşaat sektörünün bu yılı nasıl kapatacağı ise merak konusu… Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yerlikaya, gayrimenkul sektörünün bu ülkede istihdam sağlamaya ve ekonomiyi diri tutmaya devam edeceğini söyledi. Konut sektörünün Türkiye’de çok önemli bir ‘yatırım aracı’ olduğunu vurgulayan Yerlikaya, konuta talebin düşmediğini, Mütekabiliyet Yasası ve kentsel dönüşüm çalışmalarının ise sektördeki canlılığa artı bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Gayrimenkullerini ucuza kaptırmasınlar!

Konut fiyatlarının değişmemesinin önemine dikkat çeken Yerlikaya, yatırım açısından bakıldığında, 2008 yılında 1 daire alınabilen altın miktarı ile 2012 yılında 3 daire alınabildiğini söyledi. Yerlikaya, yılın ikinci çeyreğinde mütekabiliyet yasası çıkmamasına karşın yabancılara satışta 743 milyon dolarlık bir artış olduğunu, yasanın çıkmasının ise bu talebi katlayarak artıracağını belirterek, şöyle konuştu:

“Mütekabiliyet Yasası’nın uygulanmaya başlaması ve Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyesine yükseltilmesi, dünyada krizlerle boğuşan diğer ülkelere nazaran ülkemizde gayrimenkul sektörünü yeni bir yükseliş trendine sokacaktır. Ülkenin kredi notu arttığında yabancı sermaye girişi artacağı için bunun konut sektörüne dolaylı etkilerini de göreceğiz. Kaldı ki, yabancıların mülk alımına dair ilk ziyaretler firmamıza yansımaya başladı. Bolu’ya bu ilginin artarak süreceğine inanıyoruz. Bu bağlamda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum; altın gibi prim yapmış enstrümanlara yönelirken, ellerindeki gayrimenkulleri, Mütekabiliyet Yasası’ndan faydalanacak yabancılara, ucuza kaptırmasınlar.”

Büyüyünce de giyer mantığı!

Nüfusu artmaya devam eden Türkiye’de, yaşam kültürünün değiştiğini, üniversite ve öğrenci sayısının arttığını hatırlatan Ayna Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yerlikaya, bunlara bağlı olarak barınma ihtiyacının arttığını kaydetti ve şu bilgileri verdi:

“Burada önemli olan ihtiyacı iyi anlamak ve ona göre planlama yapmak. Konutta ‘büyüyünce de giyer’ mantığı bitti. Doğru yerde doğru projeyi oluşturabilen firmalar, bu talebi en iyi şekilde karşılayacaklardır. Bolu bu konuda gösterge niteliğinde bir il… Üniversite kenti ve giderek büyüyor. Sektörle ilgili tartışmaların sürdüğü şu günlerde piyasada kiralık daire bulunmuyor. 1+1 dairelerde kiralar 650 -700 TL civarında… Ayrıca 1+1 konutlar, maliyetini en hızla karşılayan konutlar. Çünkü getirileri cadde üzerindeki işyerlerinin getirileriyle eşdeğer…  Vatandaşlarımıza yatırım aracı olarak, küçük daire ya da ticari işyerlerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz.”